NORTH & SOUTH

FAIR TRADEFÖRETAGET

PRODUKTER

PRODUCENTER

VÄRDERINGAR

BESTÄLLA

KONTAKT

LÄNKAR

 

 

 

 

 

 

 

 

DARJEELING TE FRÅN SMÅBÖNDER

Darjeeling ligger i nordöstra Indien på Himalayas sydsluttningar, inklämt mellan Nepal och Bhutan i norr och Bangladesh i syd. Här på upp till 2200 m höjd, odlas Indiens absolut finaste teer. Klimatet och höjden gör att tebladen växer långsamt och utvecklar en unik doft och smak.

Varför te från småbönder och varför har det inte importerats
tidigare till Sverige?

För sex år sedan fick vi kontakt med några grupper av småbönder i Darjeeling. De hade tagit över delar av teodlingar som sedan länge övergivits av sina ägare på grund av vanskötsel och lönsamhetsproblem. De före detta anställda, med familjer i flera generationer, hade inte någonstans att ta vägen och måste ha något att leva av. ”Övertagandet” har därför skett med delstatsregeringens goda minne. Någon hjälp i övrigt har de inte fått.

Det är besvärligt att arbeta med teodlare med små resurser, som dessutom inte har någon tradition av samarbete. Det tar lång tid att bygga upp strukturer och ekologisk produktion.

Te är normalt en plantagegröda som måste förädlas direkt efter plockningen. För att få jämn och hög kvalitet krävs maskiner och annan utrustning som småodlare inte har råd med. Men vi har lyckats få två större teodlingar (som vi importerat te från tidigare) att ta emot te från småbönderna i trakten. I de stora plantagernas fabriker kan nu tebladen från småbönderna förädlas och torkas separat, på så kallade ”small holder tea lines”.

Böndernas odlingar är Ekologiska och Fair Trade enligt konstens alla regler. Teerna förpackas också i Indien vilket ger fler arbetstillfällen lokalt. Lösviktsteerna kommer i exklusiva handgjorda pappersförpackningar. Vi har själva utvecklat förpackningarnas design och etiketter samt skrivit uttömmande information om teerna och odlarna. Se affisch här

Tanken är att hela kedjan från producent till konsument ska bli så attraktiv, miljövänlig och fair trade som det bara är möjligt!

Välj mellan 4 sorters darjeeling te i lösvikt om 100g:

Darjeeling Premium Te – Ett storbladigt svart te av bästa Darjeeling kvalitet
Darjeeling Grönt Te – Ett storbladigt te av mycket hög kvalitet
Darjeeling First Flush Te – Ett utsökt te gjort på vårens första blad
Darjeeling Earl Grey Premium – Med ekologiskt odlad Bergamottolja.
Vad vi vet det första Earl Grey-teet gjort på 100% Darjeeling!
Vi har även 3 olika sorters darjeeling i tepåse med 25 tepåsar i varje förpackning:

Påsteerna är gjorda på milda, goda Darjeeling teer med mycket lite garvsyra:

Grönt te Darjeeling
Earl Grey Darjeeling
Darjeeling Premium Te

 

Teskörd i Darjeeling i april
 


© North & South Fair Trade AB, Wrångebäck, 544 94 Hjo, Sweden. Tel 0503-200 01. Fax 0503-201 65 E-post