NORTH & SOUTH

FAIR TRADE



FÖRETAGET

PRODUKTER

PRODUCENTER

VÄRDERINGAR

BESTÄLLA

KONTAKT

LÄNKAR

 

 

 

 

 

 

 

 

CAFÉ BENEFICIO - ETT EKOLOGISKT GOURMETKAFFE

 


Cafe Beneficio är en blandning av de allra finaste Arabicabönor som våra odlare i Latinamerika kan producera. Genom att omsorgsfullt blanda de bästa bönorna från flera olika småbönder och kooperativ i Peru, Bolivia och Ecuador kan vi erbjuda ett ekologiskt bryggmalet kaffe av allra bästa kvalitet.

Kaffekörsbären plockas när de är röda och mogna vilket ger finast smak. Bönorna rostas av Simon Levelt i Holland, ett rosteri berömt för sitt fina kaffe och för sitt pionjärskap inom ekologisk odling. Cafe Beneficio är ett smak och aromrikt kaffe med god och behaglig eftersmak, som även ömtåliga magar tycker om!

Cafe Beneficio säljs i 250 g aromtät förpackning


 

Vad är det för skillnad på kaffe och kaffe...?

Runtom i världen odlas det kommersiellt tre olika sorters kaffe.

Coffea Liberica kommer från början från Liberia och odlas mest i Västafrika och är numera mindre än en procent av världsproduktionen. Ett kraftigt och beskt kaffe. Liknar robusta i smaken.

Coffea Robusta
kan odlas nästan överallt i tropikerna, är tålig och ger stora skördar men har en bittrare smak än arabica kaffe och är därför inte lika omtyckt och kostar mindre än arabica kaffet
.

Coffea Arabica
kommer ursprungligen från Etiopien och är mer svårodlat och ger lägre skördar. De flesta odlingar är på 900-1600m höjd över havet. Arabicabönorna har en mildare mer uppskattad arom och innehåller mindre koffein än övriga sorter. Detta sammantaget gör att dessa bönor är mer efterfrågade och betydligt dyrare i pris.

Här är en sällan berättad historia om hur Arabicabönan kom till Europa och därifrån spreds till kolonierna söderut.

En enda plantas betydelse…

Hemma för Coffea Arabica är Etiopiens bergsskogar på 1300-1800 m höjd. Från Etiopien tog araberna det till bland annat Jemen och härifrån introducerade holländarna det till Java 1690. En av plantorna från Java fördes 1706 till Amsterdams Botaniska Trädgård, där den blommade och gav frukt...

En planta från detta träd gavs 1713 till Louis XIV i Paris. Från denna planta introducerade fransmännen det till Martinique ca 1720 (en enda planta överlevde resan!) och därifrån togs plantmaterial till Jamaica 1730. Även till Frankrikes territorier i Afrika introducerades kaffe från trädet i Paris.

Holländarna var inte sämre utan tog från sitt träd i Amsterdam plantor och bönor till Surinam i Sydamerika 1718. Från Surinam fick fransmännen material till Cayenne 1722 och härifrån togs det till Brasilien 1727. Från Amsterdam skickads också material till Filippinerna 1740 och Hawaii 1825. Även Edinburghs Botaniska Trädgård fick en planta från Amsterdam och engelsmännen introducerade sedan kaffeträdet i sina afrikanska kolonier bl a Nyasaland 1878 och Uganda år 1900.

Från en enda planta i Amsterdam kommer alltså ursprungligen större delen av hela världens Arabicaplantor!  Under århundradenas lopp har varianter och mutationer uppstått men ändå är det en mycket begränsad genetisk variation. Eftersom plantorna är så lika genetiskt är de mycket sårbara för sjukdomar och insektsangrepp. Först de sista årtiondena har man börjat undersöka och hämta bönor och plantor från de extremt rika och varierande vildväxande kaffeträden i Etiopien.

Uppfinningsrika kaffebönder i Peru

Småbönderna som vi arbetar med odlar ekologiskt och är organiserade i kooperativen Cepicafé, Cocla och Pronatur i Peru, Ciana i Bolivia och Fapescafes i Ecuador.

Pronatur är en organisation med ca 900 ekologiskt odlande kaffebönder i nordöstra Peru.

Odlarna är mycket innovativa. Ta t ex Mauro Fernandez Tarizio i Pueblo San Vincente. Han har anslutit en cykel till sin pulpador. En pulpador är en maskin där man skiljer kaffekörsbären från kärnorna d v s kaffebönorna. Cykeln gör att han kan få bort fruktköttet snabbt och effektivt.

I byn Selva Verde experi-menterar man med olika sorters komposter. T ex fuktiga våta komposter där en av ingredienserna är ägg. Det gör komposten mycket rik på protein.

En annan bonde i byn Maria Dolores renar vattnet, efter jäsningen av kaffebönorna, på ett naturligt sätt genom att låta vattnet passera via ett system av flera underjordiska källor.


© North & South Fair Trade AB, Wrångebäck, 544 94 Hjo, Sweden. Tel 0503-200 01. Fax 0503-201 65 E-post