CAFÉ BENEFICIO - ETT EKOLOGISKT GOURMETKAFFE
Cafe Beneficio är en blandning av de allra
finaste Arabicabönor som våra odlare i Latinamerika kan
producera. Genom att omsorgsfullt blanda de bästa
bönorna från flera olika småbönder och kooperativ i
Peru, Bolivia och Ecuador kan vi
erbjuda ett ekologiskt bryggmalet kaffe av allra bästa
kvalitet.
Kaffekörsbären plockas när de är röda
och mogna vilket ger finast smak. Bönorna rostas av
Simon Levelt i Holland, ett rosteri berömt för sitt fina
kaffe och för sitt pionjärskap inom ekologisk odling.
Cafe Beneficio är ett smak och aromrikt kaffe med god
och behaglig eftersmak, som även ömtåliga magar tycker
om!
Cafe
Beneficio säljs i 250 g aromtät förpackning
Vad är det för skillnad på kaffe och kaffe...?
Runtom i världen odlas det kommersiellt tre olika
sorters kaffe.
Coffea
Liberica kommer från början från Liberia och odlas
mest i Västafrika och är numera mindre än en procent av
världsproduktionen. Ett kraftigt och beskt kaffe. Liknar
robusta i smaken.
Coffea Robusta kan odlas nästan överallt i
tropikerna, är tålig och ger stora skördar men har en
bittrare smak än arabica kaffe och är därför inte lika
omtyckt och kostar mindre än arabica kaffet.
Coffea Arabica kommer ursprungligen från Etiopien
och är mer svårodlat och ger lägre skördar. De flesta
odlingar är på 900-1600m höjd över havet. Arabicabönorna
har en mildare mer uppskattad arom och innehåller mindre
koffein än övriga sorter. Detta sammantaget gör att
dessa bönor är mer efterfrågade och betydligt dyrare
i pris.
Här är en sällan berättad historia om hur Arabicabönan kom till Europa och därifrån spreds till
kolonierna söderut.
En enda plantas betydelse…
Hemma för Coffea Arabica är Etiopiens bergsskogar på
1300-1800 m höjd. Från Etiopien tog araberna det till
bland annat Jemen och härifrån introducerade holländarna
det till Java 1690. En av plantorna från Java fördes
1706 till Amsterdams Botaniska Trädgård, där den
blommade och gav frukt...
En planta från detta träd gavs 1713 till Louis XIV i
Paris. Från denna planta introducerade fransmännen det
till Martinique ca 1720 (en enda planta överlevde
resan!) och därifrån togs plantmaterial till Jamaica
1730. Även till Frankrikes territorier i Afrika
introducerades kaffe från trädet i Paris.
Holländarna var inte sämre utan tog från sitt träd i
Amsterdam plantor och bönor till Surinam i Sydamerika
1718. Från Surinam fick fransmännen material till
Cayenne 1722 och härifrån togs det till Brasilien 1727.
Från Amsterdam skickads också material till Filippinerna
1740 och Hawaii 1825. Även Edinburghs Botaniska Trädgård
fick en planta från Amsterdam och engelsmännen
introducerade sedan kaffeträdet i sina afrikanska
kolonier bl a Nyasaland 1878 och Uganda år 1900.
Från en enda planta i Amsterdam kommer alltså
ursprungligen större delen av hela världens
Arabicaplantor! Under århundradenas lopp har varianter
och mutationer uppstått men ändå är det en mycket
begränsad genetisk variation. Eftersom plantorna är så
lika genetiskt är de mycket sårbara för sjukdomar och
insektsangrepp. Först de sista årtiondena har man börjat
undersöka och hämta bönor och plantor från de extremt
rika och varierande vildväxande kaffeträden i Etiopien.
|