NORTH & SOUTH

FAIR TRADEFÖRETAGET

PRODUKTER

PRODUCENTER

VÄRDERINGAR

BESTÄLLA

KONTAKT

LÄNKAR

 

 

 

 

 

 

 

 

MARMELAD FRÅN BERGSBÖNDER I LAOS

När vi fick proverna på dessa marmelader från ASDSP, en organisation som arbetar med landsbygdsutveckling i Laos, så föll hela provgruppen pladask. ”Det är så här marmelad ska smaka”, ”Vilken tjock och härlig marmelad” osv.

Frukterna både odlas ekologiskt och växer vilt i de otillgängliga bergsskogarna. Istället för att försörja sig genom att hugga ned skogen har nu bönderna goda skäl att skydda skogen. Med fruktplockning och odling vill man nu bevara och utnyttja skogen som en resurs. Det nya intresset för att ta tillvara de fina frukterna har också lett till projekt för lokal utveckling som att bygga skolor och bevattningsanläggningar.

Passionsfrukt, lime och ananas

Frukten transporteras per båt på Mekongfloden till en pytteliten marmeladfabrik i en prydlig liten villa i utkanten av huvudstaden Vientiane. Produktionskapaciteten är bara några få ton i månaden och nästan allt går på export till några få Fair Trade företag i Europa.

Vi har märkt att många kunder föredrar mindre burkar när det gäller marmelad och sylt. Marmeladerna kommer därför i små nätta burkar om 135g. Det blir en trevlig present och vi har även gjort en vacker presentförpackning med alla tre sorter.
 

 

Limemarmelad 135 g

Ananasmarmelad 135 g

Passionsfruktmarmelad 135 g
 

Dyra transporter gör det tufft att expotera från Laos

I Laos möter man samma frustration om och om igen. Laos läge långt ifrån havet och ett outvecklat vägnät gör transporter dyra.

Transporten från Laos till Bangkok i Thailand är dyrare än transporten från Bangkok till Europa!

Därför är det svårt att finna köpare till grödor och produkter från Laos. Det är verkligen tråkigt - för om fler produkter fick en marknad utomlands, så skulle det tränga undan odling av opium, bygga välstånd och förmodligen även ha en gynnsam effekt på miljön.


© North & South Fair Trade AB, Wrångebäck, 544 94 Hjo, Sweden. Tel 0503-200 01. Fax 0503-201 65 E-post